evenementen

4PM met Thomas Rau: Material Matters

Datum/Tijd
26-03-19
16:00 - 17:30

Thomas Rau is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur en aan de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige grondstoffenschaarste.

Bij zijn woorden voegt hij ook daden; met zijn architectenbureau RAU heeft hij diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en voor de circulaire architectuur. Zijn motto is ‘guided by the future’. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Daaruit volgen nationaal en internationaal toonaangevende duurzame projecten. In onze eigen regio realiseerde RAU met het gemeentehuis in Brummen het eerste gebouw als grondstoffendepot. Daarnaast ontwierp RAU het Zutphense stadhuis en de circulaire energiepositieve herhuisvesting van Alliander in Duiven.

In 2010 richtte hij Turntoo op, waarmee hij werkt aan nieuwe business modellen voor de circulaire economie. Turntoo beschouwt producten als een materialendepot – aan het eind van het gebruik gaan de materialen terug naar de producent. Op deze manier blijven grondstoffen en materialen beschikbaar voor toekomstige producten en worden producenten gestimuleerd om betere design- en materiaalkeuzes te maken. In 2017 volgde de oprichting van Madaster, het kadaster voor materialen, dat het wereldwijd gebruik van materialenpaspoorten verder ontwikkelt.

Thomas Rau benoemt de opgaven van morgen en weet met zijn enthousiasme, energie én humor zijn publiek en opdrachtgevers te overtuigen van de ingrijpende stappen die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken.

Aansluitend maakt Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken BV. uit Heerde de vertaalslag naar onze regio. Hoe pakt circulariteit en urban mining uit in de praktijk? Lagemaat ziet circulariteit als investering en richt een circulair kenniscentrum op. De beide uitersten in het lineaire model, de architect en de sloper, ontmoeten elkaar.

Programma
16:00 uur: Thomas Rau, Material Matters
16:45 uur: Arend van de Beek, Lagemaat Sloopwerken BV
17:00 uur: Discussie en vragen
17:15 uur: Borrel

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio en is de tweede van een serie kwartaallezingen over actuele Cleantech onderwerpen.

Foto: Hans Lebbe

Locatie
Broodfabriek

Adres
Noorderhavenstraat 49
7202 DD Zutphen

Reserveer uw plek

Ja, hou mij op de hoogte over het Cleantech Center