evenementen

Innovatieontbijt Geothermie

Datum/Tijd
25-09-19
06:30 - 08:00

Geothermie staat 27 keer in het klimaatakkoord. De verwachtingen zijn hoog, maar er zijn ook nog veel vragen.

Geothermie wordt gezien als één van de bronnen voor warmte, zowel voor procesindustrie als de gebouwde omgeving. Bij geothermie (ook wel aardwarmte) wordt de warmte die van nature in de aarde zit gebruikt. De kern van de aarde is vloeibaar en heeft een temperatuur van ca 7000C. Het verval van radioactieve elementen is de continue warmtebron hiervan. De warmte migreert langzaam naar de buitenste schillen van de aarde, waardoor de temperatuur onder Nederland per km diepte ca 30C toeneemt.

Bij de toepassing van geothermie wordt warm water uit de aarde gehaald, en vervolgens na benutting van de warmte weer in dezelfde laag teruggepompt. In Nederland zijn momenteel ca 20 geothermiebronnen actief, veelal voor de warmtevoorziening van glastuinbouw (kassen). Deze bronnen hebben een diepte tot zo’n 3,5 km. Om ook ultradiepe geothermie (> 4 km) te onderzoeken heeft een zestal initiatieven een green deal gesloten met EZK. De eerste stap is de diepe ondergrond in kaart te brengen met seismisch onderzoek, daarna kan bepaald worden of er potentie is voor deze en andere vormen van geothermie.

De vraag is: biedt geothermie ook perspectief voor de Cleantech Regio? Deskundigen Jorg van Gent (QNQ) en Robert Mathlener (CTR) informeren u aan de hand van praktijk cases en verkennen samen of en zo ja waar en hoe er perspectief bestaat voor gebouwde omgeving of bedrijven in de regio.

Locatie
Cleantech Center

Adres
Noorderhavenstraat 49
7202 DD Zutphen

Reserveer uw plek

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.